Miłośnicy herbaty doskonale ją znają, ale wiele innych osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie dobroczynne właściwości i walory smakowe posiada herbata czerwona (pu-erh). Ta specjalna odmiana herbaty w procesie produkcji poddawana jest częściowej fermentacji i stąd biorą się jej specyficzny posmak i wpadająca w czerwień barwa naparu. Nie każdemu ten smak odpowiada, dlatego w sprzedaży często dostępna jest herbata z dodatkami smakowymi - płatkami kwiatów, owocami, przyprawami. Herbaty tej nie należy słodzić, żeby nie pozbawić jej cennych właściwości.
Czy pu-erh odchudza?
Często można spotkać się z opinią, że warto ją pić, bo herbata czerwona pomaga spalić tłuszcz i schudnąć. Rzeczywiście zawiera ona składniki, które poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm, a tym samym mogą wspomagać proces odchudzania. Ale to niejedyne zalety pu-erh. Poprawia ona pracę wątroby, wspomagając tym samym usuwanie metabolitów i toksyn, dostarcza fluoru chroniącego zęby, a także innych mikroelementów, witamin i przeciwutleniaczy niezbędnych do utrzymania zdrowia.